Kokemuksia Sidas podiateck tukipohjallisista

Happy feet, happy people, happy planet

Minulla on ollut haasteita jalkaterieni kanssa tasaisesti pitkin golfuraani. Minulla ei ole onneksi missään vaiheessa tullut jalkoihin murtumia tai en ole joutunut vaivojeni takia leikkauspöydälle. Pieniä murheita on sitä vastoin riittänyt. Nivelsiteet ovat venähtäneet muutamaan otteeseen, kerran oikein kunnolla. Tämä on tehnyt nilkoista heikommat. Lisäksi kärsin hieman ”lättäjalkaisuudesta”, joka osittain on tullut paljosta kenkien käytöstä, mutta myös hieman laiskasta jalkaterien pienien lihaksien harjoittamisesta. Kun nämä kaikki asiat sekoittaa yhteen, tulee eteen, tasaisin väliajoin, erilaisia kiputiloja jalkateriin ja nilkkoihin. Vuosien varrella olen pitänyt monenlaisia pohjallisia jalkaterien tueksi. Pelaamista ja harjoittelua kivut alkoivat todenteolla haitata viime vuoden loppupuolella ja tämän vuoden tammikuussa. Olin käyttänyt lomareissulla paljon sandaaleita ja jo valmiiksi kaudesta rasittuneet jalat eivät ottaneet kevyitä kenkiä ilolla vastaan. Kivut menivät kantapäässä niin koviksi, että pelkkä kävelykin tuotti kipuja. Olin pelannut kesän Sidaksen valmispohjallisilla. Pohjalliset olivat olleet niin kovassa käytössä, että pohjallisten tuki oli jo hävinnyt. Oli siis aika miettiä uusien tukipohjallisten hankintaa. Valmispohjalliset eivät tulleet enää kysymykseen, joten oli aika ottaa selvää yksilöllisistä tukipohjallisista. Käännyin jälleen hyväksi todettuun yritykseen Helsingissä Fysio Pro Vitaan, josta olin hankkinut valmispohjallisetkin. Aika tutkimuksiin löytyi jo seuraavalta viikolta Juha Holttiselta, jonka erityisosaaminen on podiatrinen fysioterapia.

Tapaaminen aloitettiin alaraajatutkimuksella, jossa katsottiin kaikkien nivelten ja raajojen liikkuvuus. Tein myös erilaisia liikkeitä, joissa nähtiin esimerkiksi nilkkojeni toimintaa. Tapaaminen ei ollut vain ainoastaan yksilöllisten tukipohjallisten suunnittelua ja tekoa vaan sain myös itselleni tärkeitä alaraajojen ja jalkaterien harjoitteita. Yksin tukipohjalliset eivät voi parantaa jalkojani vaan mukaan tarvitaan myös hyviä oheisharjoitteita. Tukipohjallisten teko aloitettiin samalla kertaa ja koska minulla oli mukana golfkengät ja urheilukengät, pohjalliset pystyttiin tekemään juuri niihin kenkiin sopiviksi.

Ensimmäinen vaihe oli muottien teko jalkateristäni. Tämä tapahtui lämpimien silikontyynyjen avulla

Jalkateristäni tehty valmiit muotit

Pohjalliset muokataan käsityönä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun muotit ovat valmiit, laitettiin pohjallisten aihio muotoiltuihin silikontyynyihin. Tässä vaiheessa jouduin itsekin töihin, koska pohjalliset muotoituivat paremmin, kun olin 45 asteen kulmassa staattisessa kyykyssä.

Pohjalliset muokataan lämpimien muottien avulla

Tässä valmiit muotoiltu pohjalliset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohjallisten viimeinen muotoilu tapahtui täysin käsityötä. Juha leikkasi ja hioi pohjalliset sopiviksi kenkiini ja lisäsi tarvittaessa tukea. Esimerkiksi golfkenkien pohjallisiin lisättiin lajin vaatimuksesta hieman kovikkeita.

Sain siis pohjalliset heti käyttöön ja olen käyttänyt nyt niitä reilun neljän kuukauden ajan aina golfkentällä ja urheillessa. En ole missään vaiheessa katunut pohjallisten hankintaa. Ne tukevat täydellisesti liikkuessa ja mikä parasta jalkani voivat hyvin. Olen tehnyt myös saamieni ohjeiden mukaan jalkaterä jumppia, mikä on myös parantanut jalkojeni kuntoa. Kivut ovat hävinneet lähes kokonaan. Koska käytän pohjallisia vain tiettyjä asioita tehdessä, eivät jalkaterät ns. ”laiskistu” pohjallisten käyttöön. Tämä on myös ammattilaisten suositus pohjallisten käyttöön.

Alussa kerroin, että olen käyttänyt myös aiemmin tukipohjallisia, mutta silloin mentiin eteenpäin vain pohjallisten ehdoilla. Mistä nyt olen erittäin tyytyväinen palveluun, on se, että asioita hoidetaan jalkojen hyvinvoinnin kautta. Ongelmaa ei yritetä peittää sillä, että otetaan yksilölliset tukipohjalliset käyttöön vaan ongelmaa pyritään poistamaan ottamalla pohjalliset oman harjoittelun tueksi. Itselläni tulee kävelyä erittäin paljon ja olen paljon jalkojeni päällä. En voi mitenkään miettiä jokaista askeltani, kuinka sen otan, mutta tukipohjalliset tekevät sen puolestani. Mihin voin vaikuttaa, on se, kuinka hoidan jalkateriä kentän ja urheilun ulkopuolella. Pohjalliset ovat myös miellyttävät jalassa. Ne eivät hiosta kuumana kesäpäivänäkään, eivätkä ole niin kovat, että jalkaterät kipeytyisivät sen myötä. Ne on helppo laittaa paikalleen kenkään ja ne on myös helppo ottaa kengästä pois. Vaikka jokaisen käyttöpäivän jälkeen, olen ottanut pohjalliset pois kengistä, ei kulumisen merkkejä näy. Mikä parasta tukipohjalliset voi myös pestä. Kaiken kaikkiaan alussa ollut slogan ”Happy feet, happy people, happy planet” pitää paikkansa.

-Leena

Vastaavia artikkeleita

Ei näytettäviä artikkeleita

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *